Waarom schopt een baby in de buik?

Een van de meest speciale dagen van de zwangerschap is ongetwijfeld het moment waarop je jouw kleintje voor het eerst voelt schoppen. Maar waarom doen ze dat eigenlijk?

Gaandeweg in de zwangerschap wordt niet enkel je buik groter en groter, je krijgt ook meer en meer het gevoel dat er een klein mensje binnen in jou leeft. Het moment waarop je het eerste schopje voelt geeft een fantastisch gevoel en maakt de zwangerschap echt compleet. Bovendien is het een goed teken dat je kleintje zo actief is. Het is een teken van groei en gezondheid.

Het moment waarop je de eerste schopjes kan voelen, ligt niet vast. Het verschilt van de ene zwangerschap tot de andere. Sommigen voelen het al na 14 weken, terwijl anderen er op moeten wachten tot de 20ste week. Het heeft dus geen zin om je te spiegelen aan andere moeders. Geduld is een mooie deugd als het op de eerste schopjes aankomt! De reden voor dat verschil is de lichaamsbouw, de hoeveelheid vruchtwater, de ligging van de placenta en de navelstreng. 

De slaapritmes van jou en je baby komen niet helemaal overeen. De baby komt tot leven als jij stil zit of ligt en valt in slaap als jij actief bent. Net zoals na de geboorte wordt het kindje in slaap gewiegd als jij bijvoorbeeld rond aan het wandelen bent. 

Naarmate de baby ontwikkelt gedurende de zwangerschap, ontwikkelen ook zijn spieren mee. Hierdoor kan hij steeds meer en meer bewegingen maken en kan de intensiteit van de schopjes toenemen. Op het einde van de zwangerschap kan de baby wel eens schoppen tegen je blaas of maag, wat natuurlijk minder aangenaam is. 

Wij hopen alvast dat jij niet lang meer moet wachten op de eerste schopjes van jouw kapoentje en dat je ten volle kan genieten van de zwangerschap!


- 29/09/2019

Waarom schopt een baby in de buik?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x