Maandag enkel op afspraak, Dinsdag - Vrijdag 10:00 - 18:00 & Zaterdag 10:00 -17:00
Sporten tijdens de zwangerschap

Sporten tijdens de zwangerschap

Sporten en zwangerschap …. To do or not to do?

 "Doe het zachtjesaan" is frequent het advies in de volksmond. Maar eigenlijk is dat nergens voor nodig. Zwangere vrouwen kunnen perfect verder blijven sporten, of beginnen te sporten. Het is logisch dat gevaarlijke sporten met het risico op een impact op de buik of het bekken (contactsporten) achterwege gelaten worden, maar laat je dat vooral niet beletten om te blijven sporten.

Er is zeker ruimte voor verbetering, 85 % van de zwangere vrouwen haalt immers niet de standaard van 150 minuten fysieke activiteit per week, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt. Hieronder schetsen we de voordelen van zwanger sporten en hoe je het het best aanpakt.

 

Wat zijn de voordelen?

Sporten of voldoende beweging nemen tijdens de zwangerschap heeft heel wat voordelen, zowel voor de toekomstige mama als voor de baby:

- het risico op vroeggeboorte en op een verhoogd geboortegewicht daalt

- het risico op hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging, bekkenpijn en zwangerschapsdiabetes daalt

- de mentale rust bij de moeder stijgt

- de doorbloeding van de moederkoek en dus ook de bloedaanvoer naar de baby neemt toe

 

Hoe pak je het best aan als zwangere moeder in spé?

 Vrouwen die voordien al actief aan sport deden, moeten dit zeker niet gaan afbouwen. De algemene aanbeveling voor de bredere bevolking is 150 minuten per week (bijvoorbeeld vijf keer een halfuurtje) matig tot intens sporten en die geldt evengoed voor zwangere vrouwen.

Het type van sporten kan eventueel worden aangepast in functie van de zwangerschap of naarmate de zwangerschap vordert. Contactsporten worden hierbij best vermeden.

Voor wie niet sport, biedt de zwangerschap net een nieuwe kans. Je moet de zwangerschap dan bekijken als een kans om ermee te beginnen. Ieder beetje beweging is beter dan niks. Het kan dan gaan om lichte activiteiten zoals wandelen, zwemmen of fietsen.

 Ook spierversterkende oefeningen gericht op houdingscontrole en romp- en bekkenstabiliteit zijn nuttig.

Let op bij hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid, wie onderliggende aandoeningen heeft zoals suikerziekte of hoge bloeddruk (of een ander medisch probleem), raadpleegt best eerst een arts!



Ciao Bambino maakt gebruik van cookies Manage cookies